Wifi signal strength

Wifi signal strength

Notices

» Site Navigation
Home Page The Villages Maps The Villages Activities The Villages Clubs The Villages Book Healthcare Rentals Real Estate Section Classified Section The Villages Directory Home Improvement Site Guidelines Advertising Info Register Now Video Tutorials Frequently Asked Questions
» Newsletter Signup
» Premium Tower
» Advertisements
» Trending News
» Tower Sponsors




















» Premium Sponsors
» Banner Sponsors
» Advertisements
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
Wifi signal strength
  #1  
Old 06-15-2018, 12:37 PM
alwann's Avatar
alwann alwann is offline
Senior Member
 
Join Date: Oct 2008
Location: Village of Gilchrist
Posts: 385
Default Wifi signal strength

How might I check it? Here's the whole story. Laptop that spouse uses is located on other side of the house. It now says no networks are available and will not search for available networks. Two days ago, all was well. It works off of the Xfinity router in my office; that device is about 2 years old. Well, I haven't installed any lead walls, so why is the WiFi signal no longer getting through? Do these thing get weak with age?

Iran both a MalwearBytes scan and a Cleaner program on the laptop the other day. What, if anything, might I have deleted that could affect signal reception?

  #2  
Old 06-15-2018, 12:41 PM
JSR22's Avatar
JSR22 JSR22 is online now
Gold member
 
Join Date: Mar 2011
Location: Bonita
Posts: 1,344
Default

Have you tried connecting moving the laptop to your office? Could be the laptop.
Sponsored Links
  #3  
Old 06-15-2018, 01:07 PM
champion6's Avatar
champion6 champion6 is offline
Sage
 
Join Date: Jan 2009
Location: Tamarind Grove
Posts: 3,652
Default

Windows PC or Apple Mac or Chromebook?
  #4  
Old 06-15-2018, 01:24 PM
Carla B Carla B is offline
Platinum member
 
Join Date: Mar 2008
Location: South of 466
Posts: 1,754
Default

Maybe your Comcast router doesn't have a strong enough signal. Our Xfinity modem also has a built-in router, Arris TG862, about three years old. Since we don't have cable TV, we use Roku to stream programs to the TV from the computer in the room with the modem. Neither the Xfinity nor the Linksys router we used could transmit a strong enough signal to the television. We were constantly losing programs. So we installed a newer, more powerful router which then caused something called NAT and screwed up the network. After delving deep into Comcast's website support I learned how to turn off the router function in the Arris. It is now operates just as a modem and the new router carries a reliable signal to other parts of the house. Roku is happy and we are happy.
  #5  
Old 06-15-2018, 02:28 PM
rjm1cc's Avatar
rjm1cc rjm1cc is offline
Platinum member
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 1,683
Default

You can get an extender to help boost the signal.
  #6  
Old 06-15-2018, 03:07 PM
alwann's Avatar
alwann alwann is offline
Senior Member
 
Join Date: Oct 2008
Location: Village of Gilchrist
Posts: 385
Default

In reply to all so far. Thanks.
Yes, the laptop reads Wifi fine when I bring it into the office. As reported, that is the issue. The signal no longer reaches the utility room work station. It used to.

I tried a Belkin extender. It says "limited." The extender gets Wifi from the router, right? When plugged in a mere 15 feet from the router it says "limited" signal. That's got to tell us something about the router. The laptop and my desk top (to which the router is connected) are both running Windows.

I guess talking/chatting with the Comcast techs is necessary. Ugh!
  #7  
Old 06-15-2018, 03:08 PM
villagetinker's Avatar
villagetinker villagetinker is offline
Sage
 
Join Date: Sep 2013
Location: Village of Pinellas
Posts: 4,948
Default

I am guessing there is a problem with you laptop. If you are using Windows, go to device manager and check the driver for the network adapter and see if it is up to date, if not install the update, reboot and see what happens.
__________________
Pennsylvania, for 60+ years, most recently, Allentown, now TV.
  #8  
Old 06-15-2018, 03:15 PM
SFSkol SFSkol is offline
Veteran member
 
Join Date: Dec 2016
Location: Da Villages
Posts: 518
Default

CrapCleaner and Malware would have no effect on your local machine hardware settings.

Make sure you are connecting to your Comcast router private network and not the limited public XfinityWIFI. Devices sometimes find that one first when power resumes or a reboot.

Last edited by SFSkol; 06-15-2018 at 03:23 PM.
  #9  
Old 06-15-2018, 04:06 PM
JoelJohnson JoelJohnson is offline
Senior Member
 
Join Date: Jun 2012
Location: Lady Lake, FL
Posts: 354
Default

Raise the router/modem up, if it's on the floor. If that doesn't help, can you move it to another location? Sometimes just turning it 90 degrees will work. You should have both 5mhz and 2.4mhz, have you tried connecting to each? Have you moved some furniture around? Maybe you put something in the way of the single.

I doubt it's the router/modem or your PC, nothing changed.
  #10  
Old 06-15-2018, 04:09 PM
Kahuna32162 Kahuna32162 is offline
Veteran member
 
Join Date: Jul 2013
Posts: 870
Default

Have you rebooted the router? I know it's a simple question, but that has worked for me a few times. unplug it let it sti for a could of minutes before plugging it back in, wait for the equipment to connect and test it. We have a larger stretched Gardenia and I installed a wifi extender half way between the modem & router in the back corner of the living room and the front bedroom/office. I still don't get the "advertised" speed, but I don't think anybody else does either.
__________________
Mark & Linnae
Birmingham, The U.P., Saginaw, Bay City, Toledo, Columbus, Dayton
& The Village of Chatham

"I wish I didn't know now, what I didn't know then"
-Bob Seger-
Closed Thread

Tags
signal, networks, wifi, laptop, affect

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 06:07 AM.