Is this a fence? Is this a fence? - Page 15 - Talk of The Villages Florida

Is this a fence?

Closed Thread
Thread Tools
  #211  
Old 10-27-2026, 02:56 PM
Chellybean Chellybean is offline
Gold Member
Join Date: Mar 2014
Posts: 904
Thanks: 507
Thanked 434 Times in 174 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by twoplanekid View Post
according to Grok ->

No. There is no Florida statute that gives golfers a general legal right to enter private residential property to retrieve a golf ball. Florida’s general trespass law (Fla. Stat. § 810.09) applies: entering someone’s property without authorization, license, or invitation can be trespass (a misdemeanor).
Retrieving your own golf ball does not create an automatic exception under the criminal statutes.

In The VillagesOfficial Villages / DistrictGov golf etiquette is clear and stricter:

Do not enter residential yards to retrieve balls.

If the ball lands on private property, treat it as out of bounds and play a new one.
Playing beyond the property line of residential homes is strictly prohibited (even if not marked by out-of-bounds stakes).

So in The Villages, course rules prohibit retrieval from homeowners’ yards regardless of the broader Florida golf-community practice.

Thank goodness there are no house properties adjacent to pickleball courts as balls can sometimes leap over the tall fences around the courts.
Finally a voice of reason!
Thank You!
  #212  
Old 10-27-2026, 03:23 PM
margaretmattson margaretmattson is offline
Gold Member
Join Date: May 2023
Posts: 1,492
Thanks: 648
Thanked 1,354 Times in 620 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by Chellybean View Post
Finally a voice of reason!
Thank You!
Give it a few minutes. Someone will post they do indeed have the right to enter private property to retrieve a golf ball. Why? It is the homeowner's stupid fault for purchasing a home on a golf course. LMAO.
  #213  
Old 10-27-2026, 03:32 PM
BrianL99 BrianL99 is offline
Platinum member
Join Date: Dec 2021
Posts: 5,711
Thanks: 327
Thanked 4,694 Times in 2,003 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by BrianL99 View Post
It certainly is. Especially when it's unrelated to the subject and original post.
Quote:
Originally Posted by twoplanekid View Post
according to Grok ->

No. There is no Florida statute that gives golfers a general legal right to enter private residential property to retrieve a golf ball. Florida’s general trespass law (Fla. Stat. § 810.09) applies: entering someone’s property without authorization, license, or invitation can be trespass (a misdemeanor).
Retrieving your own golf ball does not create an automatic exception under the criminal statutes.

In The VillagesOfficial Villages / DistrictGov golf etiquette is clear and stricter:

Do not enter residential yards to retrieve balls.

If the ball lands on private property, treat it as out of bounds and play a new one.
Playing beyond the property line of residential homes is strictly prohibited (even if not marked by out-of-bounds stakes).

So in The Villages, course rules prohibit retrieval from homeowners’ yards regardless of the broader Florida golf-community practice.

Thank goodness there are no house properties adjacent to pickleball courts as balls can sometimes leap over the tall fences around the courts.

By almost every barometer, GROK is the least competent of all the well known AI Agents.

Further, I don't have any interest in what GROK, or ChatGPT or Gemini or Claude has to say. I've dealt with these specific issues for years and I know exactly how they usually play out.

All I asked, was: Does this white chain, qualify as a "fence" and per The Villages regulations, it does in my opinion.

& it was still there, today.
  #214  
Old 10-27-2026, 03:51 PM
retiredguy123 retiredguy123 is offline
Diamond Member
Join Date: Feb 2016
Posts: 20,274
Thanks: 3,667
Thanked 18,694 Times in 7,603 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by BrianL99 View Post
By almost every barometer, GROK is the least competent of all the well known AI Agents.

Further, I don't have any interest in what GROK, or ChatGPT or Gemini or Claude has to say. I've dealt with these specific issues for years and I know exactly how they usually play out.

All I asked, was: Does this white chain, qualify as a "fence" and per The Villages regulations, it does in my opinion.

& it was still there, today.
To me, the chain is a safety hazard. I can see someone driving a golf cart at dusk and running into that chain and getting seriously injured or worse. If that happened, trespassing would be the least of the homeowner's problem. I would remove the chain.
  #215  
Old 10-27-2026, 04:02 PM
Topspinmo's Avatar
Topspinmo Topspinmo is offline
Diamond Member
Join Date: Dec 2012
Location: Somewhere over the rainbow
Posts: 18,165
Thanks: 9,255
Thanked 7,551 Times in 4,025 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by retiredguy123 View Post
To me, the chain is a safety hazard. I can see someone driving a golf cart at dusk and running into that chain and getting seriously injured or worse. If that happened, trespassing would be the least of the homeowner's problem. I would remove the chain.
The blind shouldn’t be driving period let alone on golf course after sun goes down.
  #216  
Old 10-27-2026, 04:03 PM
Topspinmo's Avatar
Topspinmo Topspinmo is offline
Diamond Member
Join Date: Dec 2012
Location: Somewhere over the rainbow
Posts: 18,165
Thanks: 9,255
Thanked 7,551 Times in 4,025 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by twoplanekid View Post
according to Grok ->

No. There is no Florida statute that gives golfers a general legal right to enter private residential property to retrieve a golf ball. Florida’s general trespass law (Fla. Stat. § 810.09) applies: entering someone’s property without authorization, license, or invitation can be trespass (a misdemeanor).
Retrieving your own golf ball does not create an automatic exception under the criminal statutes.

In The VillagesOfficial Villages / DistrictGov golf etiquette is clear and stricter:

Do not enter residential yards to retrieve balls.

If the ball lands on private property, treat it as out of bounds and play a new one.
Playing beyond the property line of residential homes is strictly prohibited (even if not marked by out-of-bounds stakes).

So in The Villages, course rules prohibit retrieval from homeowners’ yards regardless of the broader Florida golf-community practice.

Thank goodness there are no house properties adjacent to pickleball courts as balls can sometimes leap over the tall fences around the courts.
Well, that ends it!
  #217  
Old 10-27-2026, 04:11 PM
golfing eagles's Avatar
golfing eagles golfing eagles is offline
Diamond Member
Join Date: Mar 2015
Location: The Villages
Posts: 15,454
Thanks: 2,287
Thanked 16,806 Times in 5,819 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by Topspinmo View Post
Well, that ends it!
Maybe, maybe not. For it to end, one has to believe that the AI site "Grok" is right and multiple Florida law firms specializing in real estate law are wrong.

But I agree with Chellybean----why bother with a potential hassle over a golf ball

Personally, when someone hits a ball onto my lawn, I tell them to go ahead and get it, and probably 98% of golf front owners do the same thing. But it's good to know that the law may protect grouches as well
  #218  
Old 10-27-2026, 04:11 PM
margaretmattson margaretmattson is offline
Gold Member
Join Date: May 2023
Posts: 1,492
Thanks: 648
Thanked 1,354 Times in 620 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by Topspinmo View Post
Well, that ends it!
Except, the same information has been posted several times on this thread. There are those who believe what the Villages has provided is only Golfer ETIQUETTE. Not a law. This is the reason this thread has continued on and on. Some actually believe it is their god given right to enter private property to retrieve a golf ball.
  #219  
Old 10-27-2026, 04:19 PM
Taltarzac725's Avatar
Taltarzac725 Taltarzac725 is offline
Diamond Member
Join Date: Jul 2007
Posts: 55,758
Thanks: 14,767
Thanked 5,065 Times in 3,111 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by margaretmattson View Post
Except, the same information has been posted several times on this thread. There are those who believe what the Villages has provided is only Golfer ETIQUETTE. Not a law. This is the reason this thread has continued on and on. Some actually believe it is their god given right to enter private property to retrieve a golf ball.
It probably depends on where it is. Good luck if it is in a flower bed, bush, water bowl of a nasty Rottweiler sleeping a foot away....
  #220  
Old 10-27-2026, 04:35 PM
BrianL99 BrianL99 is offline
Platinum member
Join Date: Dec 2021
Posts: 5,711
Thanks: 327
Thanked 4,694 Times in 2,003 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by Chellybean View Post
Well since its your OPINION i guess its a fence unbelievable!
What in Gods name does it matter, its not your property its a simple declination line telling the entitled golfer to stay out!!!!!!!!!!!!!
I could not possibly care less what you believe.

The property is already market with a "simple declination line". They're called "White Stakes" and they mark the property lines of every golf course in the world.

If it's a "fence", it should be removed. That's what most everyone's Deed Restrictions & Covenants say and that's what The Villages regulations say. Easy peasy, lemon squeezy.
Closed Thread

Tags
home, 10-15, steps, fairway, balls


You are viewing a new design of the TOTV site. Click here to revert to the old version.

All times are GMT -5. The time now is 01:15 AM.